2017. gada 20. oktobris

Keramikas pulciņa “Ripa” pētījums

Bērnu un jauniešu centra “IK Auseklis” keramikas pulciņa “Ripa” audzēkņi skolotājas Vinetas Viziņas vadībā Unesco nedēļas 2017 ietvaros iepazinās ar Kulinārā mantojuma nozīmi un vērtībām Latvijā.
Audzēkņi pārrunāja senas un mūsdienīgas ēdienu receptes, un secināja, ka raksturīgs latviešu virtuves ēdiens ir zirņi. Latvieši gadu simtiem ir ēduši zirņus! Cilvēkiem tie bija zināmi jau ļoti sen. Zirņi pieder pie pākšaugu dzimtas no tiem gatvo zupas, sautējumus, putras, zirņu pikas, zirņu kotletes, taukšķētus zirņus. Tradicionāls Ziemassvētku ēdiens ir vārīti pelēkie zirņi, kas tiek pasniegti skaistā māla traukā. Bērni uzzināja, ka Latvijas pelēkie zirņi iekļauti ES nacionālo produktu reģistrā.
Pētījums par zirņiem tika arī veidots materiālā - mālā.